Migdały, czekolada, a może włoskie nugaty? Przegląd dodatków do kawy

29 lipca 2022

Wielu z nas przyzwyczaiło się do picia kawy zamiast śniadania bądź na szybko po drodze do pracy. Nic w tym złego, ponieważ napój ten z powodu znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pozwala z energią zmierzyć się z codziennymi obowiązkami. Często zapominamy, iż kawa łączona z przeróżnymi dodatkami przekształca się w słodki przysmak, przy którym można się zrelaksować po wyczerpującym dniu w pracy. Które w takim razie ciastka i słodycze dobrze łączą się z kawą?

Nugat, czekolada i pozostałe słodycze – co pasuje do kawy?

Z kawą, zwłaszcza jeśli kochamy spożywać ją niesłodzoną i czarną, rewelacyjnie współgrają wszelkie słodycze, które łagodzą jej cierpki smak. To głównie:
orzechy, migdały oraz orzechoweciastka – czy spałaszujemy do kawy garść orzechów, popularne muffinki z ich dodatkiem lub delikatne makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy zadowoleni z tego smaku. Warto jednakże pamiętać, iż orzechy zawierają dużo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak zalecamy jeść je z umiarem;
kruche ciastka – m.in. biszkopty, herbatniki i ciastka owsiane, a więc wszystkie słodkości, które można zamoczyć w ciemnym napoju;
nugaty – wyborny deser produkowany z miodu i ubitych białek jaj, które miesza się z prażonymi orzechami (całymi lub rozdrobnionymi), niekiedy z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny przysmak, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Francji, w Hiszpanii oraz we Włoszech. Tam też wytwarza się najlepsze nugaty;
słodycze z miodem, toffi i karmelem – sezamki, holenderskie stroopwafle lub krówki – te słodycze perfekcyjnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą książką;
ciastka o smaku cynamonu – polecamy drożdżówki posypane cynamonowym cukrem czy szarlotki. Ta przyprawa wspaniale intensyfikuje walory smakowe kawy (można ją dodać także wprost do napoju, np. posypać nią delikatną piankę mokki);
czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to kombinacja, która zauroczy nawet tych bardzo kapryśnych. Rzecz jasna powinno się kupować czekoladę jak najwyższej jakości z odpowiednią zawartością kakao (więcej niż 70%) oraz z minimalną zawartością tłuszczu i cukru. takie czekolady rozpoznaje się po specyficznym chrupnięciu podczas jej łamania.

Dane firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]

You May Also Like