Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

17 maja 2022

Szukasz kiszonych ogórków? Powinieneś odwiedzić ten adres.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kwaszone warzywa są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Jak urozmaicić walory smakowe ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest całkiem proste. Używa się do tego dużych kamiennych garnków lub beczułek z drewna, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Następnie pozostawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po paru dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku i koper, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również różnymi dodatkami, np. kawałkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki bądź ziarnami czarnego pieprzu. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby samemu zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również spiżarnię bądź piwnicę, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w kubełkach z uchem czy też w workach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, gdyż wespół z kiszonkami spożywamy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, wspomagając w ten sposób procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to ledwie 12 kcal w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę K1, C i A, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo składników odżywczych ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, sód i cynk. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeżeli nie przeszkadzają cierpkie smaki, nie trzeba wylewać jej po spożyciu warzyw. Lepiej ją wypić lub dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w czasie kwaszenia witaminy przedostają się po części do soku. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

You May Also Like