Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

20 marca 2022

Kliknij tu, aby zamówić kapustę kiszoną bez konserwantów.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest integralną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – źródło potrzebnych minerałów czy witamin

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych wynalezionych w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie żywności. W efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś konsumowanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A należy zaakcentować, iż kwaszona kapusta ma mnóstwo substancji, które są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B6, B3). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 i magnezu. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, dlatego poleca się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

W jakich posiłkach znajdziemy kapustę kwaszoną?

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Nieprzetworzoną z reguły je się ją w postaci surówki z posiekaną cebulą i tartą marchwią, która pasuje do dań z ryb i ziemniaków, a sporadycznie na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który znakomicie komponuje się z grzybami i mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do pierogów, krokietów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak kapuśniak, góralska kwaśnica bądź bigos.

Generalnie każda rodzina posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, lecz w dzisiejszych czasach nieczęsto zakwasza się ją w domu, bo nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz wielkich woreczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

You May Also Like