Kup barszcz czerwony.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą spożywamy zwykle w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – potrawa uniwersalna
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a jednocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, że świetnie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wrzucają do niego uszka z grzybami, kapustą bądź mięsem, inni przedkładają kartofle, kiełbasę oraz jajo. Barszcz czerwony to doskonała strawa na obiad, ale też smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z pieczarkami.
Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Danie to uważane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również sporo żelaza, dlatego rekomenduje się je anemikom. Tymczasem ze względu na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nieraz zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób przyprawia tę zupę. Jedni wolą barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej pożytecznych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyszykować samemu, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak znienacka dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo online.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]