Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

15 maja 2019

Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym działaniem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym

Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych środków. Wspomniane wcześniej właściwości sprawiają, iż zbiorniki ze stali nierdzewnej są również znakomitym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki fermentacyjne w sektorze spożywczym

Zbiorniki nierdzewne są często stosowane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się zainteresowaniem sektora spożywczego głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie powstaje osad, który sprzyja zakażeniu ich zawartości bakteriami bądź dzikimi drożdżami.

You May Also Like