Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów

24 lutego 2020

Własnoręczne przyrządzanie posiłków w domu ma dużo zalet. Największą z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu bywa na ogół znacznie tańsze niż codzienne korzystanie z usług gastronomicznych. Tak samo ważna jest też satysfakcja płynąca z ugotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, jeśli częstujemy nim domowników lub przyjaciół. Nie sposób nie pamiętać także o tym, że kucharząc osobiście mamy pełną wiedzę, co kładziemy na stół, co okazuje się szczególnie istotne dla osób eliminujących ze swojego menu niektóre składniki (na przykład laktozę, produkty odzwierzęce bądź cukier) bądź pozostających na diecie. Wymaga to jednakże konkretnych umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można nauczyć się ich podczas kursów gotowania.

Kurs gotowania – do kogo jest skierowany?

W ofercie firm organizujących warsztaty z gotowania zauważymy najróżniejsze kursy – zarówno te skierowane do osób bez doświadczenia w kuchni, jak i tych rozpoczynających przygodę z profesjonalną gastronomią. Możliwości jest rzeczywiście sporo – od kursów dla małych dzieci, przez te opracowane dla kulinarnych amatorów, aż po tematyczne warsztaty (np. kuchnia tajska, food pairing). By kurs gotowania dał prognozowane efekty, niesłychanie ważne jest to, żeby był prowadzony przez fachowca. Zatem przed zapisaniem się na warsztaty warto zweryfikować, kim jest kucharz prowadzący zajęcia – jakie szkoły kończyła, w jakich lokalach gastronomicznych pracowała oraz czy ma na koncie jakiekolwiek kulinarne wyróżnienia.

Intencja kursu gotowania

To, jaką wiedzę zyskamy w czasie kursu gotowania, jest zależne przede wszystkim od jego tematyki. Na warsztatach przygotowanych dla dzieci podejmowane są najprostsze kwestie, zaś zamiarem kursu nie jest przekazanie konkretnych umiejętności, a podsycenie w nich kulinarnej fantazji i pasji. Natomiast kursy dla dorosłych pasjonatów gotowania są sposobnością do opanowania najważniejszych kuchennych umiejętności, jak np. różnorodne metody obróbki termicznej składników, techniki krojenia czy sztuka kompozycji potraw.

Dane firmy:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]

You May Also Like