Jeśli szukasz różowej soli himalajskiej, powinieneś odwiedzić ten adres
Sól to składnik konieczny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu warto ich używać w gastronomii?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, magnez czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i magnezu
Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, cynku czy potasu, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]