Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

20 września 2019

Jeśli szukasz różowej soli himalajskiej, powinieneś odwiedzić ten adres

Sól to składnik konieczny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu warto ich używać w gastronomii?

Właściwości soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, magnez czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i magnezu

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, cynku czy potasu, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

You May Also Like