Szukasz obwarzanków krakowskich? Skieruj się na tę stronę.
Mają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo interesująco, zaś nabyć je można tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką historycznej stolicy Polski oraz dumą krakowskich cukierników. Dlaczego cieszą się tak dużym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować akurat opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka zdań
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W kronikach zaś pojawiły się sto lat po tym, gdy odnotowano, iż uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je wyłącznie w okresie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je także w pozostałych porach roku. W XV stuleciu władca Jan Olbracht ustanowił przywilej, według którego mieli prawo wytwarzać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci później UE, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią i wielkość w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od lat wytwarzane są według identycznej receptury. Ich określenie i unikalny aromat okazują się skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład solą tudzież makiem – i wkłada do pieca.
Dane firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]