Jednym z popularniejszych składników nalewek jest agrest. Owoc ten ma charakterystyczny, kwaskowy smak, który idealnie sprawdza się w roli składnika nalewki. Prezentujemy trzy przepisy na nalewki z wykorzystaniem agrestu czerwonego lub zielonego.
Agrest i jego właściwości zdrowotne
Agrest to owoc, który oprócz wyjątkowego smaku, posiada wiele witamin, m.in. witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Agrest wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, poprawia stan skóry i włosów, działa moczopędnie oraz przeciwzapalnie.
Co można zrobić z agrestu?
Agrest to owoc, który można spożywać solo, ale także wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Co można zrobić z agrestu? Oto kilka pomysłów:
- nalewka
- konfitura
- syrop
- owoce na zimę
- desery
- kompot
- sałatka owocowa.
Jak działa nalewka agrestówka?
Agrestówka jest bardzo popularnym alkoholem przyrządzanym w domu. Agrest jako podstawowy składnik nalewki wpływa pozytywnie na organizm, natomiast alkohol zawarty w nalewce działa jako środek uspokajający, który może pomóc w łagodzeniu stresu i napięcia.
Warto jednak pamiętać, że nalewka z agrestu jest napojem alkoholowym, który powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmierne spożycie alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie i prowadzić do szkodliwych skutków dla organizmu.
Nalewka z agrestu czerwonego
Do tej nalewki wykorzystujemy agrest czerwony dowolnej odmiany. Będzie on dominował w smaku, ponieważ nie dodajemy żadnych przypraw.
Składniki:
- agrest czerwony – 500 g
- wódka – 500 ml
- woda – 200 ml
- cukier – 200 g.
Akcesoria:
Wykonanie:
- Owoce agrestu dokładnie umyć i osuszyć.
- W słoiku o pojemności 2 litrów umieścić owoce agrestu, zalać wódką i zakręcić słoik.
- Nalewkę odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu, w osobnym garnku zagotować wodę i cukier, mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
- Odstawić otrzymany syrop do ostygnięcia.
- Odcedzić nalewkę z owoców agrestu, przelewając ją przez sitko lub używając lejka z sitkiem.
- Do odcedzonej nalewki dodać przygotowany wcześniej syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.
- Nalewkę z agrestu przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka z agrestu z miodem
W tej wersji nalewki agrestowej kwaskowaty smak owoców przełamujemy miodem. Można wybrać dowolny miód, ważne, by był on dobrej jakości.
Składniki:
- agrest zielony lub czerwony – 500 g
- miód – 200 g
- wódka – 500 ml
- woda – 100 ml.
Akcesoria:
Wykonanie:
- Owoce agrestu dokładnie umyć i osuszyć.
- W słoiku o pojemności 2 litrów umieścić owoce agrestu, zalać wódką i zakręcić słoik.
- Nalewkę odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu, w osobnym garnku podgrzać wodę i rozpuścić w niej miód.
- Odstawić syrop z miodem do ostygnięcia.
- Odcedzić nalewkę z owoców agrestu, przelewając ją przez sitko lub używając lejka z sitkiem.
- Do odcedzonej nalewki dodać przygotowany wcześniej syrop z miodem i dokładnie wymieszać.
- Nalewkę z agrestu przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka z agrestu na spirytusie
W tej wersji nalewski zamiast czystej wódki wykorzystujemy spirytus 96%. Uzyskamy więc mocniejszy trunek.
Składniki:
- agrest zielony lub czerwony – 500 g
- spirytus 96% – 500 ml
- woda – 200 ml
- cukier – 200 g.
Akcesoria:
Wykonanie:
- Owoce agrestu dokładnie umyć i osuszyć.
- W słoiku o pojemności 2 litrów umieścić owoce agrestu, zalać spirytusem i zakręcić słoik.
- Nalewkę odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu, w osobnym garnku podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier.
- Odstawić syrop z cukrem do ostygnięcia.
- Odcedzić nalewkę z owoców agrestu, przelewając ją przez sitko lub używając lejka z sitkiem.
- Do odcedzonej nalewki dodać przygotowany wcześniej syrop z cukrem i dokładnie wymieszać.
- Nalewkę z agrestu przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Tak przygotowana nalewka będzie miała intensywny smak i aromat, dzięki wysokiej zawartości alkoholu. Przed podaniem można ją schłodzić w lodówce.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-z-agrestu-przepis-i-wlasciwosci/141